پیشگیری از لنگش در گاوهای شیری و پرواری+ راهکارها و توصیه ها

لنگش در گاوها یکی از بیماری‌های رایج می‌باشد که در واقع همان پوسیدگی سم پا است. از آنجایی که  این بیماری در صورتی که کنترل نشود میتواند به سایر گله نیز سرایت کند و همیشه پیشگیری بهتر از درمان است در این مقاله سعی بر این داریم که به بحث پیشگیری از لنگش در گاوهای شیری و پرواری+ راهکارها و توصیه‌ها بپردازیم.

 

علت لنگش در گاوهای شیری:لنگش در گاو های شیری

دلیل اصلی می‌تواند وجود آبسه‌های شدیدی باشد که در سم پای گاوباعث ایجاد درد و سپس لنگش در حیوان می‌شود که به طور کلی ناشی از :

  • تغذیه
  • ژنتیک
  • تاسیسات محل

تغذیه:

فیبر موجود در جیره غذایی نشخوار کنندگان از عوامل تغذیه‌ای مهم جهت تجزیه قسمت نشاسته‌ای مواد غذایی است . چرا که تخمیر مقدار زیاد نشاسته سبب تولید اسید زیادی در شکمبه گاو می‌شود واین امر موجب کاهش  PH شکمبه می‌گردد این اسید اضافی به دیواره شکمبه آسیب وارد می‌کند و موجب می‌شود باکتری‌های مفیدی که در شکمبه گاو وجود دارد وارد جریان خون شده و به قسمت پا و سم گاو منتقل شوند، با تجمع این باکتری‌ها در قسمت تحتانی ، سم پا از بین می‌رود و پس از آن لنگش در گاوهای شیری به وجود می‌آید. همانطور که متوجه شدید یک تغییر کوچک در رژیم غذایی حیوان می‌تواند آسیب‌های بزرگتری را ایجاد کند.

ژنتیک:

برخی از نژاد گاوها نسبت به سایر نژادها در مقابل بیماری لنگش مستعدتر هستند به همین خاطر توجه به انتخاب نژاد مناسب میتواند در کاهش وقوع لنگش در گاوهای شیری مفید باشد.

تاسیسات محل:

در صورت نامناسب بودن تأسیسات و علی الخصوص کف زمین فشار زیادی به سم پای گاو وارد می‌شود و از آنجایی که گاوهای شیری و پرواری وزن بالایی دارند، در حالت عادی نیز فشار زیادی به سم آنها وارد می‌شود و مناسب نبودن تأسیسات محیط میتواند این فشار را تشدید کرده و سبب بروز لنگش شود.

آسیب‌های ناشی از لنگش در گاوهای شیری و پرواری:

  • کم شدن تولید شیر
  • کاهش تولید مثل
  • هزینه‌های وارده جهت درمان
  • هزینه‌های تحمیل شده جهت مراقبت
  • کاهش وزن گاوها

روش‌های پیشگیری از لنگش در گاوهای شیری و پرواری:

پیشگیری از لنگش در گاوهای شیری و پرواری می‌تواند یک راه مناسب در جهت کاهش هزینه‌ها، صرفه‌جویی در زمان و به نوعی افزایش بهره‌ وری باشد. در زیر سعی داریم راهکارهایی را در جهت پیشگیری از این تفاق بیان می‌کنیم:پیشگیری از لنگش در گاوهای شیری و پرواری

1- مرتب سم گاوها را بررسی کنید.

2- اگر نشانه‌ای از مبتلا شدن حیوان به بیماری مشاهده شد آن را از سایر گله جدا کنید.

3- چنانچه محیط اطراف حیوان رطوبت دارد بهتر است آن را برطرف نمایید.

4- حمام کردن مرتب گاوها جهت ضدعفونی کردن سم‌های آنها می‌تواند راهی مناسب در جهت کاهش این بروز این بیماری باشد.

5- مهمتر از همه مورد توجه قرار دادن تغذیه گاوها می‌باشد که حاوی مواد مورد نیاز به اندازه کافی باشد.

6-  استفاده از مکمل مناسب:

مکمل کنترل PH شکمبه نشخوارکنندگان (پرودی پریمیوم) با توجه به اینکه شامل جداره سلولی مخمر ( مانان الیگوساکارید و بتاگلوکان ) می باشد می تواند LPS خون را کنترل کند که ۲دو فایده بسیار مهم دارد:پرودی پریمیوم

۱.کیفیت شیر را بالا می برد.

۲.از آنجایی که یکی از عوامل لنگش LPS می باشد درنتیجه میتواند از لنگش حیوان پیشگیری کند.

فواید استفاده از پرودی پریمیوم:

  • کنترل pH شکمبه و حمایت در برابر اسیدوز تحت حاد
  • بهبود هضم فیبر، نشاسته و افزایش بازده خوراک
  • پیشگیری از افت چربی شیر، اسهال، نفخ و لنگش ناشی از اسیدوز
  • محرک رشد پروتوزوآها، قارچ‌ها و باکتری‌های مفید شکمبه
  • مقاوم در برابر پلت شدن، اکستروژن و گرما

 مکمل کنترل PH شکمبه نشخوارکنندگان (پرودی پریمیوم) 

علائم ناشی از لنگش پای گاو:لنگش در گاو های شیری

  • برداشتن گام‌های کوتاه
  • تکان دادن سر
  • داشتن قوس کمر
  • وجود تاول و التهاب در سم حیوان
  • تغییر زاویه پا و چرخش به داخل یا بیرون

انواع لنگش در نشخوارکنندگان:

 

1- لنگش حاد:

علائم لنگش در گو های شیری

از نشانه های اصلی آن بالا رفتن ضربان قلب و تنفس است و همچنین موجب گرم شدن دیواره سم می‌گردد. این دسته از لنگش با خونریزی در خط سفید سم همراه است.

 

 

2- لنگش تحت حاد:

این دسته از لنگش عمولاً سبب زخم شدن مچ و دیواره سم می‌شود که البته تا حدود سه ماه لنگش در گاو بروز نمی کند وهمچنان که بیماری به پیشرفت خود ادامه می دهد نواحی نرم سم گاو به رنگ زرد تغییر کرده وشاهد خونریزی در سم خواهیم بود.

3- لنگش مزمن:

در لنگش مزمن پاها به صورت غیر طبیعی رشد می‌کنند و دیواره افقی سم طویل و کف سم پهن و عریض می‌شود.

درمان لنگش در گاوها:

بسته به علت بروز بیماری راهکار متفاوتی برای درمان وجود دارد به طور مثال جهت درمان لنگش ناشی از عفونت و آبسه پماد اکتیول می‌تواند در جهت از بین بردن آبسه و عفونت مفید باشد همچنین می‌توانید از اسپری تترا سایکلین استفاده کنید ولی گزینه بهتر مشورت با دامپزشک و بررسی تخصصی علت و سپس درمان آن میباشد.

جمع بندی:

بیماری لنگش درگاوهای شیری و پرواری یکی از رایج‌ترین بیماری‌ها در بین نشخوار کنندگان است که در اکثر مواقع از سم آنها نشأت می‌گیرد و علل متعددی دارد که اگر تشخیص و درمان نشود می‌تواند باعث پوسیدگی در سم پای حیوان و همچنین شیوع آن در گله شود.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *